Hallo
Ik had zin om nog eens een bedrijf te bespreken. Vermits er nogal wat likes kwamen op een korte tweet over Kongsberg, was de keuze snel gemaakt om even in de pen te kruipen over dit mooie pareltje uit het Hoge Noorden. Voor alle duidelijkheid, dit bedrijf heb ik een paar maand in portefeuille, het is intussen wel al mooi gestegen. Dit is geen screaming bargain meer, doe uw eigen due diligence.
Goed. Kongsberg Een onopvallend stadje verscholen tussen de majestueuze fjorden van Noorwegen, niet ver van Oslo. Maar in de beginjaren 1800 ook de bakermat van Kongsberg Våpenfabrikk. Toen de aanwezige mijnen het beste achter de rug hadden zocht men naar andere activiteiten en de Kongsberg Wapenfabriek werd opgericht.Ipv van munitie om mijnschachten te graven kan je er ook kogels meemaken. Met succes, want de geweren vonden wereldwijd cliënteel en het werd een belangrijk uitvoerproduct van de Noorse industrie. Door de eeuwen heen evolueerde het bedrijf, tot een pionier in diverse technologische sectoren.
Geweren voor militaire doeleinden werden aangevuld met civiele wapens, tools voor walvisjacht werden maritieme tools. De ontdekking van olie in de Noordzee zorgde voor een boom in aangrenzende diensten zoals sonar, diepzeescan, onderwatervaartuigen, rakettechnologie etc
In 1987 liep het echter verkeerd. Een illegale levering aan de Sovjetunie zorgde voor de splitsing en gedeeltelijke privatisering van het op dat moment nog steeds 100% Noorse Staatsbedrijf. Een aantal afdelingen werden afgestoten en de rest ging verder als Kongsberg Gruppen en staat vandaag de dag op de Noorse beurs. De Noorse Staat is wel nog steeds voor de helft aandeelhouder.
Heden ten dage is het bedrijf als volgt ingedeeld:
Kongsberg Maritime:
Activiteiten: Ontwikkelt en levert geavanceerde maritieme technologieën, waaronder navigatiesystemen, autopiloten, offshore-kranen, maritieme simulatietechnologieën en maritieme software.
Focusgebieden: Duurzame maritieme oplossingen, autonome vaartuigen, digitalisering van de maritieme sector.
Klanten: Rederijen, offshore-bedrijven, maritieme instanties, kustwacht, marine.
Kongsberg Defence & Aerospace:
Activiteiten: Ontwikkelt en levert geavanceerde defensietechnologieën, waaronder anti-scheepsraketten, luchtafweersystemen, commandovoeringssystemen, maritieme surveillancetechnologieën, en trainingssimulatoren.
Focusgebieden: Bescherming van kritieke infrastructuur, maritieme veiligheid, luchtverdediging, cyberdefensie.
Klanten: Defensiemachten, luchtmachten, marines, kustwachten, nationale veiligheidstroepen.
Kongsberg Digital:
Activiteiten: Ontwikkelt en levert digitale oplossingen voor de maritieme, defensie- en andere sectoren, waaronder Kognitwin (digitale tweelingen), Vessel Insight (datavisualisatie), maritieme simulatietechnologieën, en AI-gestuurde optimalisatietools.
Focusgebieden: Digitalisering van de maritieme en defensie-industrie, optimalisatie van processen, verhoging van productiviteit, datagedreven beslissingen.
Klanten: Rederijen, offshore-bedrijven, defensiemachten, maritieme instanties, havenbedrijven, energiebedrijven.
Kongsberg Discovery:
Activiteiten: Ontwikkelt en levert geavanceerde autonome onderwatervaartuigen (AUV's) en maritieme robots voor diverse toepassingen, waaronder oceaanonderzoek, inspectie van offshore-infrastructuur, mijnenbestrijding en hydrografie.
Focusgebieden: Autonome maritieme systemen, maritieme veiligheid, dataverzameling, oceaanwetenschap.
Klanten: Onderzoeksinstituten, marine, offshore-bedrijven, maritieme instanties, havenbedrijven.
De 2 grootste afdelingen zijn de maritieme en defensie-afdeling en vooral die laatste is de groei- en winstmotor. En het zal nog beter worden, want het orderboekje is geëxplodeerd. Dit wordt vooral aangewakkerd door grootschalige contracten voor kustverdedigingssystemen (Polen), NSM anti-scheepsraketten (Spanje) en uitbreiding van NASAMS luchtafweersystemen (Litouwen) Toenemende geopolitieke spanningen drijven de vraag naar defensietechnologie omhoog. Kongsbergs portfolio van geavanceerde wapensystemen, luchtafweer en communicatiesystemen geniet brede belangstelling en stuwt zo de resultaten naar boven.
Maar het bedrijf doet het in de breedte op zich overal goed.
Bij bedrijven in een groeiversnelling is het altijd de kunst te onderscheiden of het een duurzame groei is of een eenmalige groeispurt. De defensie-afdeling teert natuurlijk op de onrust door het Oekraïne-conflict, en het is moeilijk in te schatten hoe dit zal eindigen. Het zorgt er allesinds voor dat defensie hoger op de agenda komt. De manier van oorlog voeren veranderd ook en zorgt voor nood aan nieuw materiaal. Cyberaanvallen worden steeds frequenter en geavanceerder. Kongsbergs expertise in cyberdefensietechnologieën zal hierdoor steeds belangrijker worden.
Voor de maritieme sector spelen weer andere tendensen.
Toenemende focus op duurzaamheid: De maritieme sector streeft naar een reductie van CO2-uitstoot. Kongsbergs expertise in LNG-technologie, hybride aandrijfsystemen en emissiereductietechnologieën positioneert het bedrijf goed om te profiteren van deze trend.
Digitalisering van de maritieme sector: Kongsbergs digitale oplossingen, zoals Kognitwin en Vessel Insight, helpen de maritieme sector efficiënter en veiliger te opereren.
Autonoom varen: Kongsberg is een pionier in autonoom varen en heeft al diverse autonome vaartuigen ontwikkeld. De verwachting is dat deze markt de komende jaren sterk zal groeien.
So far, so good. Geen opmerkingen dan? Jawel, het was niet altijd feest. Zoals je ziet was de omzet een aantal jaren aan het plafonneren (de eenheid is Noorse Kroon in miljoen, te delen door 10 om de euro-waarde snel te weten). De winst daalde ook en ook de ROIC was toen ‘gene vetten’. 2018/2019 vormde een omslagpunt met een stevige reorganisatie en een goede gemanagede overname van de maritieme afdeling van Rolls Royce. Voeg daarbij succesvolle producten in de defensie-afdeling en we zitten weer in de lift. Het orderboekje staat op bijna 9 miljard of 2x de piekjaaromzet, dus we kunnen even voort.
Het zorgt er ook wel voor dat ze momenteel hun cashflow stevig herinvesteren in nieuwe fabrieken om aan de vraag te kunnen voldoen. Er zijn nauwelijks banksschulden verder, dus dit is een bedrijf dat blaakt van gezondheid. Men mikt verder op het iets optrekken van de winstmarge en een aantal kleinere afdelingen zijn nog niet winstgeven, maar wel snelgroeiend. Dus er zit mijns inziens fundamenteel nog wat rek op.
Alleen is de markt de laatste weken ook wakker geschoten. De laatste 2 dagen + 14%. We zitten met bovengemiddelde waarderingen. Momenteel ben ikzelf wat neutraler erin. De verwachtingen zijn goed met dubbelcijferige groei voor omzet en winst voor 2024. Een aantal fabrieken worden operationeel, men verwacht verder nieuwe orders. Maar de markt heeft dat ook ingecalculeerd. Het is ook een industrieel bedrijf, dus cycli zijn hen niet onbekend. Ik zal in het vervolg proberen te posten voor ze 35% stijgen op 2 maand tijd ;-).
Thx, mooi bedrijf. Er zijn veel pareltjes in Zweden , Noorwegen en Zwitserland. En de meeste betalen ook nog stevige dividenden, hier ook weer > 50% payout ratio. Alleen zijn wij Belgen dan weer de klos want je betaalt dan 30% ginds en 30% hier. In Zwitserland zelfs 35% + 30%. Je houdt dan nog 45,5% over van je dividend. Deze week nog naar Saxo gebeld, geen oplossing.